Lider du af dårlig ånde? Spørg din tandlæge

Dårlig ånde – Årsager

Dårlig ånde, på fagsprog kaldet halitosis, er en pinlig lidelse, som kan ramme alle på ethvert tidspunkt. Årsager til dårlig ånde, kan være mange og det kan til tider være svært, at sætte fingeren på hvor det eksakte problem er. De mest almindelige årsager til dårlig ånde er heldigvis mulige at forebygge og kan nemt behandles. Dog kan den dårlige ånde, også være forårsaget af medicinske tilstande.

Lider du derfor af kronisk dårlig ånde, bør du derfor tage kontakt til din tandlæge.

Årsagen kan måske finde i køleskabet

Den mad vi spiser kan have stor indflydelse på vores ånde. Har du eksempelvis spist noget med hvidløg, løg, kål eller brugt bestemte krydderier, kan dette resultere i dårlig ånde.

Når vi har spist noget, begynder selve fordøjelsen at gå i gang. I denne process kan der opstå gasser, som kan være medvirkende til dårlig ånde. Har man derfor midlertidige, eller kroniske, problemer med forstoppelse eller føler man sig oppustet, kan man i dette tidsrum lide af dårlig ånde.

Mangelfuld tandbørstning og brug af tandtråd

Det kan godt være, at det virker indlysende, men manglende brug af tandbørste og tandtråd, er én af de helt store årsager til dårlig ånde. Den dårlig ånde opstå, når den mad vi spiser får lov til at være for lang tid i munden. Her vil madpartiklerne gå i forrådnelse og børster man ikke sine tænder, får disse partikler lov til at blive i munden og kan derved skabe en ubehagelig ånde.

Det er derfor vigtigt, at være grundig med sin tandbørstning – især de steder, hvor tandbørsten har svært ved at komme til. Eksempelvis ved visdomstænderne. Der kan også være madrester mellen tænder, hvorfor brug af tandtråd er så vigtigt. Tandbørsten kan ikke altid nå helt ind mellem tændernes mellemrum og her kommer tandtråden så ind i billedet. Så lider du af dårlige ånde, så sørg i hvert fald for at have en god tandhygiejne i form at grunding tandbørstning og brug af tandtråd.

Har du tør mund?

Tør mund, xerostomi, kan være endnu en årsag til, man oplever dårlig ånde. Her er produktionen af ens spyt typisk reduceret og giver en tør mund. Der er flere elementer, som kan forårsage tør mund. Spyt er særdeles nødvendig for vores mund og tænders helbred, da dette sørger for, at vi kan tygge og sluge ordentligt. Spyt renser ligeledes munden og forebygger desuden huller i tænderne. Er din produktion af spyt derfor reduceret, kan det betyde at munden ikke rengører sig selv i en sådan grad som den burde og give dårlig ånde.

Rygning giver dårlig ånde

Ryger du cigaretter kan du, udover at påvirke dit almene helbred, også få dårlig ånde. Der er blevet identificeret mere end 4000 kemikalier i cigaretter, 200 af disse er giftige. Er man ryger, øger man også risikoen for at få parodontose og dårlig ånde. Røgen som cigaretten producerer, bliver inhaleret i lungerne og er herefter udåndet gennem næse og mund. Dette betyder, at de kemikalier og rester fra røgen, stadig er i munden og luftvejene. Og dette giver, som du nok kan gætte dig til, en ubehagelig ånde. Din tandlæge kan rådgive dig om, hvor skadeligt rygning kan være for dine tænder.

Andre årsager

Er ovenstående faktorer ikke en plausibel forklaring på din dårlige ånde, kan det være man bliver nødt til at lede andre steder. Det kan være alt fra problemer med nyrerne til diabetes, så tag forbi din læge, hvis det ikke er til at få bugt med din dårlige ånde.

Tandlægerne Nørregade 19
Nørregade 19
9000 Aalborg
Tlf. 98 12 19 72

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Be Sociable, Share!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *