Teknik til håndtering af tandlægeskræk

At gå til tandlægen, bør altid være en behagelig og rar oplevelse.

Det er ikke mange mennesker der ligefrem ser frem til at tage en tur til tandlægen. Der er tilgengæld flere der direkte har en frygt for at sidde i tandlægestolen og så selv om det kun drejer sig om et almindeligt tandeftersyn. En rodbehandling vil slet ikke komme på tale ved disse personer. Der er dog måder at håndtere denne frygt på. Nogle af disse teknikker vil blive belyst i denne artikel. Det omfatter fantasi- og afslapning teknikker, der vil hjælpe med at håndtere disse følelser i stedet for at ignorere dem.

Den første teknik til at overvinde tandlægeskræk er, at skabe et positivt fantasi billede af situationen. Hvis man føler nervøsiteten bare ved at tænke på det tandlægebesøg man har booket ude i fremtiden, så er det nødvendigt at starte på denne teknik lang tid før det endelige besøg. I 3-5 minutter skal man prøve at forestille sig selv sidde i venteværelset hos tandlægen. Dette skal man tænke på hver eneste dag, før man begynder på en aktivitet man ved vil tage ens tanker videre på noget andet. Når man har gjort dette i nogle uger, skal man videre til det næste stadie, hvilket er at forestille sig at man sidder i selve tandlægestolen. Så snart man har det billede i hovedet, så skal man stoppe med at tænke på det. Gå videre med ens hverdag og ikke tænke på dette igen før næste dag. Dette gøres hver eneste dag i to uger. Efter nogle uger med disse øvelser er det tid til at tage det et skridt længere, man skal nemlig forestille sig at man sidder tilbagelænet i tandlægestolen og tandlægen er igang med undersøgelsen. Når dette sker skal man fokuserer meget på ens vejrtrækning. Forsøg at få vejrtrækningen ned på et normalt niveau og man må ikke være anspændt. Man skal fokusere på at slappe af i alle ens muskler. Man begynder fra ens tæer og bevæger sig op mod kæben. Fortsæt denne fantasi i flere minutter hver dag, indtil den dag man skal til den rigtige aftale.

På dagen for den rigtige undersøgelse, vil man opleve at man er blevet betydelig roligere end man var da man lavede aftalen. Angsten vil højst sandsynligt ikke være helt væk, så man fokusere på at slappe i kroppen, som man har gjort i lang tid før denne aftale. Vejrtrækning er langsom er stabil, der vil ikke være noget at frygte. Fokuser på noget der får en til at blive beroliget. For nogle mennesker er en blid strøm af rendende vand noget der hjælper.

Det kan være en klar fordel at forestille sig at man kigger på de skrevne ord “rolig” og “afslappet”. Man siger herefter ordene til sig selv, mens man bruger de afspændingsøvelser der nu virker bedst for en selv. Når man så sidder i tandlægestolen kan man sagtens lukke øjnene. Dette kan hjælpe da man ikke ser hvad der sker i ens mund. Drøm dig selv ind på en dejlig ferie. Forestil dig landskabet, helt ned til de bittesmå detaljer. Lige pludselig vil man blive bedt om at rejse sig af tandlægen og man er færdig med undersøgelsen eller behandlingen.

Søger du nogle tandlæger på Østerbro, som er særdeles gode til at håndtere tandlægeskræk? Så book trygt en tid hos http://langelinietand.dk/. Er der nogle andre tandlæger som du kan anbefale? Så kontakt os med det samme.

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Be Sociable, Share!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *