Symptomer på depression og hvad du kan gøre ved det

Depression kan ramme alle og opstår oftest meget pludseligt.

Millioner af mennesker verden over, lider af depression. Mange folk tror, at depression blot er noget der normalt optræder og er noget, som forsvinder igen af sig selv efter et stykke tid. Disse folk har blot endnu ikke indset, hvor alvorlig depression rent faktisk kan være.

Det er umuligt at sige, hvem der lige blive ramt af depression, uanset køn, velstand, uddannelse osv. Når en person bliver ramt af depression, vil denne også begynde at opføre sig anderledes og oftest på en måde, som faktisk forstærker depressionen.

Men præcis på hvilken måde, ser man typisk at en person ændrer adfærd?

Folk som lider af depression, har oftest følgende karakteristika:

De mister interesse i deres kærlighedsliv, karriere, familie og venner

De opfatter sig selv som ensomme og uden nogen følelse af håb og om, at tingene en dag skal blive bedre.

De forsøger så vidt muligt, at flygte fra problemer og ja – livet selv. Tanken om, at skulle forlade hjemmet, løbe væk hjemmefra og undgå andre er også tanker, som ofte går igen hos folk med depression. De føler at livet er uden noget håb og enkelte kan endda have selvmordstanker.

Oftest ses der også en tendens til at flygte fra andres selskab, på grund af en uforklarlig og irrationel frygt for at blive afvist. Og netop fordi de begynder at undgå andres selskab, så vil de møde afvisning og afslag. En slags ond cirkel. Den depressionsramte begynder derfor også, at aflyse diverse begivenheder, undgår at ringe tilbage til familie og venner.

De er meget følsomme overfor hvad andre siger og gør. De misforstår nemt handlinger og forslag, og opfatter tit disse som negative. De beklager sig meget og græder meget.

Den sygdomsramte har ofte et meget lavt selvværd. De føler mere og mere negativitet imod livets begivenheder og de stiller konstant spørgsmålstegn ved dem selv og har herved dårlig selvtillid.

En person med depression, vil også ofte føle flere fysiske symptomer, specielt vedrørende appetit, søvn og sexlyst. Nogle mister fuldstændig interesse i seksuelle aktiviteter, nogle mister interesse for mad mens andre overspiser. Nogle sove hele dagen væk, mens andre stort set ikke kan falde i søvn.

Oftest til personen føle en form for skyldfølelse og de føler sig ofte meget ansvarlige for andre folks følelser.

Depression gør ofte den enkelte meget afhængig af andre personer, hvilket leder til en endnu større følelse af hjælpeløshed og som gør dem endnu mere ked.

De har svært ved at udtrykke og håndtere deres følelser. Specielt er vrede svært for dem at kontrollere. Of fordi de opfatter sig selv som værende “dårlige mennesker”, kaster dette endnu mere brænde på bålet og gør dem endnu mere sure på sig selv. Og dette kan tit blive kanaliseret over til deres nærmeste.

Heldigvis er der over 95% helbredse blandt folk, som får konstateret depression i dens tidlige fase. Det er derfor vigtigt, at holde øje med symptomer på depression, da tit, ligesom med al anden sygdom, tit er et spørgsmål om tid. Jo tidligere eventuel sygdom opdages, desto hurtigere og nemmere er helbredelsen som regel.

Tror du derfor, at du eller en bekendt, lider af depression? Så kontakt en psykolog og hør, hvad du kan gøre for at bekæmpe sygdommen.

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Be Sociable, Share!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *