Forbrydelse under hypnose

En kort artikel om hypnose

Forbrydelse under hypnose

”Det var ikke mig, der gjorde det, hr. dommer. Jeg blev hypnotiseret til det.” Det lyder som en smart undskyldning for en forbrydelse i en dårlig B-film, men kan det rent faktisk lade sig gøre i virkeligheden at blive hypnotiseret til at begå en forbrydelse?

Det er ikke alle mennesker, som kan påvirkes gennem hypnose, men langt de fleste kan påvirkes i en eller anden grad. En lille gruppe mennesker er endda så påvirkelige, at de betegnes som højt hypnotiserbare. Det er typisk den gruppe mennesker, som hypnotisører i underholdningsshows vælger for at gøre showet mere interessant.

Hjerneskanninger viser, at de dele af hjernen, som vi bruger, når vi forholder os kritisk til noget, samt de dele, der har med planlægning at gøre, bliver påvirket hos højt hypnotiserbare mennesker. De bliver simpelthen dårligere til at vurdere, om det, de tror, er virkelighed er virkeligt eller ej. Vi har alle prøvet at dagdrømme, men vi ved godt, at det er fantasi og ikke virkelighed. Når de højt hypnotiserbare påvirkes af hypnose, er de fantastisk gode til at forestille sig det, som hypnotisøren fortæller dem. Og de tror på det.

Der er blandt forskere en generel opfattelse af, at man ikke kan hypnotisere folk til at begå handlinger, som er dem inderligt imod. Hvis en handling strider mod personens moralske overbevisning, vil den hypnotiserede vågne af hypnosen, når han eller hun skulle udføre handlingen. Alligevel er der mange forsøg, som tyder på, at man alligevel godt kan få folk til at gøre noget, som burde være dem imod. Man har i forsøg f.eks. hypnotiseret kvinder til at tage alt deres tøj af foran fremmede ved at fortælle dem, at de stod i deres eget badeværelse og var på vej i bad. Man har også formået at få folk til at forsøge at komme et uskyldigt pulver i en vens mad i den overbevisning, at det var arsenik. Der er ingen klare beviser for hverken det ene eller det andet. Vi ved ikke nok om hypnose til at kunne give et klart svar.

I Danmark har der været et enkelt tilfælde af forbrydelse under hypnose. Under et mislykket røveri i en bank på Nørrebro i København blev der i begyndelse af 1950’erne begået et dobbeltmord. Drabsmanden hævdede, at han var blevet hypnotiseret til at begå forbrydelsen af en tidligere medfange. Han blev idømt psykopatforvaring ved et nævningeting, mens den tidligere medfange blev idømt livsvarigt fængsel for anstiftelse af forbrydelsen ved bl.a. hypnotisk påvirkning. Dommen blev senere stadfæstet ved Højesteret. Nogle år senere blev sagen indbragt for Klageretten, som ikke fandt hypnotisk påvirkning bevist. Dommen blev dog ikke ophævet.
New-You
Vester Voldgade 86, 1
1552 København V
Tlf.: 29 71 41 90

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Be Sociable, Share!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *